úterý 1. listopadu 2016

:: Výbor z díla 2013/2016

A protože sezona skončila, tak je možné přeorientovat pozornost jinam, usednout za stůl, začít si opět v břišních partiích i onde budovat tuk podkóžni a způsobovat útrpné bolesti hlavy, zad a vůbec si rafinovanými metodami ničit zdraví... Že to nejsou pouze řeči plané, dokládá fakt, že první řádky tohoto příspěvku píšu v oblíbené lumpen-kavárně (živě si představuji defenestraci jednoho nejmenovaného tiskového mluvčího) a ve vzduchu se smyslně vine vůně čerstvé kávy a Tiramisu.

Jednou z aktivit, jež je žádoucí vyvinout, je vysmýčit pavučiny, které v onom čase pokryly prezentaci tvorby našeho skromného atelié za poslední dva tři roky. Jsa vybaven čirým světlem královny Galadriel, jal jsem se do nelehkého zápasu, porazil Odulu, a na přehlídkové molo vpravdě vyvrhnul novou svěží kolekci. Testovacím čtenářům tento článek zabral přibližně devadesát minut. Po žádoucím odtučnění do speciálního detašovaného alba se čas potřebný pro důkladné prostudování podstatně zkrátil a tak to zvládnete v polovičním čase...






:: Congress a Wellness centrum, Broumov (studie, realizováno)
Dokonalé křivky ladně se vlnící v zahradě broumovského hotelového resortu zde jistě nevidíte poprvé. Z řad čtenářstva dokonce může docházet již k jisté opotřebovanosti, proto pouze několik nových prezentačních zobrazení, obohatit tento příběh můžu i o dosud nezveřejněnou úvodní historii. Zakázky jak známo nemají nožičky a ani tato za námi nepřicupitala sama od sebe. Celé to začalo nějaké tři roky před akcí a předmětem bylo něco úplně jiného, anžto jeden rodinný dům ležící nedaleko. Mohli jsme ho investorovi hodit na hlavu s tím, že z katalogového bungalovu bychom chytli lišej, ale my jsme řekli: Ne! Původní návrh předělali a na základě uzavřeného přátelství pak byli přizvání sem. V průběhu projektování se areál rozrostl o hotel, který bylo potřeba zrekonstruovat a neb se nacházel na druhé straně frekventované silnice, tak také překlenout pěší lávkou.



:: Hotel, Broumov (studie)
No a protože spolupráce byla tvůrčí, dělná (v potu), a vůbec fajn, plynule jsme s investorem pokračovali. Rekonstrukce hlavního objektu v areálu, a před naším příchodem i skoro jediného, je nyní ve fázi projektu a není proto radno příliš mnoho zveřejňovat. Až na zákres jedné varianty řešení nástupní fasády, která je podle mého podstatně elegantnější, než je tomu v současné době.    



:: Hotel Manor house, Broumov (studie, realizováno)
Zmíněný hotel přes silnici. Dostavěl se zhruba před čtyřmi lety, tak jen pro připomenutí, že jsme o něm mluvili.



:: Administrativní objekt, Broumov (studie)
Opouštíme areál hotelového resortu, však nikoliv investora ani město. Administrativní sídlo připomínající letadlovou loď na břehu Stěnavy bylo smýkáno dějinami až bylo vyvrženo do současnosti s dokonale ohoblovanou fasádou. Nacházíme se opět zatím jen ve fázi projektu, který ale řeší také dispoziční úpravy horního i dolního patra v čele s mnohem důstojnější podobou hlavního vstupu do budovy.  



:: Administrativní a vývojový objekt, Dobruška (studie, realizováno)
A že jsem povaha nadmíru zkažená, budu se chlubit cizím peřím. Přesun do Dobrušky, kde se realizovala nová budova - a tady už budu přímo jmenovat - firmy Servisbal. Kompletní tátova práce, řešení interiéru prováděla společnost Linstram. Moderní střih firmy je zachycen na několika videích (profil : : časosběr stavby : : slavnostní otevření). 
A také to nespadlo jen tak samo z nebe. Osvícený ředitel a paní ředitelová již pár let bydlí v tomto díle dokončeném v roce 2007.   



: : Sál (studie, realizováno), kancelář (studie), rekonstrukce lázeňského pavilonu (studie), 
Lázně Bohdaneč
Jedna z úloh, které mám opravdu rád je, když nás zavedou do nějakého beznadějného prostoru a "něco s tím udělejte". Teda.... Takhle napsané to možná vypadá jako ironie, ale fakt to mám rád. Jeden z důvodů možná je, že zhoršit už to nejde ;-) 
Ono už na fotce původního stavu prvního příkladu je vidět, že spíš než sál, kde by se měly konat různé akce, je to obrovská chodba. Ty parametry jako například akustika tedy nic moc, stejně jako rozpočet, takže se zadání omezilo na výmalbu a úpravu jeviště. A protože jsme se pohybovali v prostoru, který byl ovlivněný kubistickou architekturou, inspirace se nabízela. 
Na tomto místě jsme se naráz věnovali několika dalším akcím jako například návrhu kanceláře a dalším jiným. Tou největší byla studie rekonstrukce lázeňského pavilonu. Musím říct - velmi komplikovaná úloha, především ze strany zadání a průběhu. Jinak také zařazena do seriálu "Kterak investor dokáže překvapit".  





: : Rodinný dům, Trutnov (studie)
To je právě probíhající akce, čili neradno prozraditi zblo. Snad jen to, že zatím jde vše, jak by mělo, ve velice přátelské, ba téměř soudružské atmosféře. 



: : Městský úřad, Broumovsko (studie)
Spanilá jízda ságou "horší, než současný stav to být nemůže" pokračuje. Zde se jednalo o návrh fasády a moc mě mrzelo, že těsně před tím, než jsem se tím začal zabývat, měnili okna. Taková blbost jako jedna svislá a jedna vodorovná příčka, čímž vznikne šestidílné okno, a hned by to dostalo úplně jinej šmrnc. Okna jistě nebyly jedinou pižkou na kráse. Tu hlavní vidím v dramatické absenci zdobnosti. Nu a tak se zdobilo...   



: : Blíže nespecifikovaná chodba (studie) 
Kdosi jistě moudrý, kdysi prohlásil, že není malých rolí. Nemůžu s tím než souhlasit a proto nám na molo vychází model velice střídmý a subtilní, tedy řešení "pouhé" chodby kdesi. Pokud se omezíme jenom na nějaké finančně nenáročné úpravy, jakože přibližně takové zadání bylo položeno, potom vidím jako řešení udělat tmavý strop, čímž se opticky sjednotí a odvede pozornost na stěny. Jednu stěnu nějak pojednat (tapeta) a na druhé umístit plochu zrcadel, což by mělo odrážet "něco zajímavého z protější strany" a chodbu opticky rozšířit.



: : Sál, Police nad Metují (studie, realizováno)
Vstoupiv do sálu v Pellyho domech okamžitě mě pohltila ďábelská oranžovo hnědá kombinace. Snad se podařilo učiniti ho o něco příjemnějším a reprezentativnějším.



: : Školící středisko, Rychnov nad Kněžnou (studie)
Když jsem v telefonním hovoru slyšel o školícím středisku přistavovaném k hotelu a wellnessu, měl jsem podezření na nějakou nápovědu z Broumova, ale nakonec to byla čirá náhoda. Z hlediska dispozice se mělo jednat o spíše menší úpravu a nalezení optimálního místa pro výtah do horního patra. Podařila se však úprava o něco větší a hlavně prospěšnější a funkčnější.  



: : Renovace firemního objektu, Vamberk (studie, realizováno)
Úprava dispozice, fasády a plotu. Velmi korektní investor, za což mu udělám reklamu - pokud chcete cokoliv ke svařování, jeďte do Vamberka ;-)



: : Obytný dům, Broumovsko (studie)
Profese architekta bývá občas obviňována z lecčeho. Posledně například utrousil jeden dosti významný funkcionář běhu orientačního něco v tom smyslu, že jedno určité dílo není inspirované ničím, jak je prý u architektů obvyklé. To byla samozřejmě zlá větička, na druhou stranu nemůžu mluvit za celou obec, že... Těžko tedy podrobovat veškerá díla zkoumání, jestli byla, či nebyla něčím inspirována. Jisto však je, že o něco tak éterického se se svojí chatrnou představivostí vždy snažím, co síly stačí. U návrhu fasády hotového domu je nejlépe nalézt nějaký řád, kterého se dá chytit a využít ho. Na případ, kdy by se takový řád najít nedal si nepatuji. Ten přišel až teď. Prostě tam není. Těžko soudit jakým strašlivým pudem byl veden autor toho domu, ale nic pěkného to pravděpodobně nebylo.  
Jako první jsem se snažil tam nějaký řád vnést. To se ukázalo jako obtížné a nepřesvědčivé, načež jsem začal uvažovat o natření jednou barvou a jít od toho. V návalu snad největšího zoufalství nad svým neblahým osudem mě ale osvítila myšlenka neřád využít, podpořit a ještě umocnit. A jestli se smím dopustit kategorického názoru - myslím, že to je v tomto případě cesta správným směrem.



: :  Rodinný dům, Rokytník (studie)
S tímto rodinným domem jsme v kuriozní situaci. Máme ho vymyšlený a nakreslený, ale nevíme přesně, kde bude stát, neb stařičká sousedka se prý rozhodla konat obstrukce. Ale podle posledních zpráv se řešení prý zdá být na cestě. 



: : Interiér firmy, Ruprechtice (studie)
Pokud se Vám zdá poněkud horko a začínají se prohřívat hlavové kosti, vězte, že nejste - jak by řekl František Ringo Čech v prvním díle Básníků - v nejdemokratičtějším chrámu  (tedy v sauně), ale ve virtuálním sídle firmy zabývající se obchodováním se dřevem. To jen, že jsme před chvílí mluvili o inspiraci... 



: : Rodinný dům, Křeslice (studie, realizováno)
Jsa stižen lehkou upovídaností, tedy co se týče psaného slova, musím nyní krotit své vyjadřování, neb investorem následující akce jest zdejší čtenář, ba co víc - kolega bloger. Na druhou stranu, krotit není vemkoncem co, jelikož k žádným kontroverzím zde nedocházelo a vše proběhlo v klidu a míru. Jednalo se tedy především o dispoziční a tím pádem o stavební úpravy. U řešení interiéru bych to mohl označit jako konzultační, kde jsme se mimojiné zabývali pojednáním volné stěny.  



: : Rodinný dům, Kněžpole (studie)
Tohle byl případ, kdy jsem intenzivně zvažoval, jestli zakázku - řešení fasády a okolí - přijmout. Samé rizikové faktory jako - práce na již hotovém objemu domu, na dálku, pro známé, na návrhu domu i interiéru se podílelo příliš mnoho různých kuchařů. S výsledným návrhem jsem spokojený, jinak to byl případ, kdy investor značně překvapil.       



: : Rekonstrukce rodinného domu, Hronov (studie, realizuje se)
Tento dům opouštěla osoba holdující myslivosti, což bylo v interiéru na první pohled patrné, a chystal se býti obývám mladým dynamickým párem a bylo třeba ho tomuto účelu uzpůsobit. Zvětšila se dvoupatrová hmota domu a ta přízemní dostala jiný kabát. Co je zde poměrně zajímavé: Bylo zvoleno takové řešení, že se změní šikmá střecha na plochou, ale zdi zůstanou. Jak jsem se dozvěděl až po činu, při realizaci a amputaci střech se však usoudilo, že bude nejlépe zbourat to celé a postavit novou část na starém půdorysu. Tedy plochá střecha tam již je, ale škoda, že jsem to nevěděl, mohlo to vypadat trochu jinak.



: : Školka, Stárkov (studie, realizováno)



: : Rodinný dům, Červenka (studie, realizováno)
Toto je vůbec nejstarší záležitost, studii tuším kolem 2008/9. Zajímavé je, že si investor svoji haciendu staví sám a tak vždy na jistém blogu s napětím vyhlížím novinky. Jinak předpokládám, že modří již vědí.




: : Urbanistická studie, Pardubice (studie)
Poněvadž jsem velkou část studia strávil v urbanistickém ateliéru, bylo by poněkud smutné, kdyby ve výčtu chyběl nějaký urbanistický projekt. Snad náhodou jsem se tam několikrát zabýval projekty, které řešily problémy jednoho města – Pardubic, které odbornou pomoc opravdu potřebuje ;-)  



Co říci závěrem. Počkejte, počkejte, to bychom to nějak zkrátili.... Věrní čtenářové jsou nyní odměněni následujícími bonusy:

: : Skicy
Vstupem na školu vysokou se stala změna ta, že se kolem mě začaly vyskytovat papíry. Za semestr jsem byl schopný znesvětit pozoruhodnou haldu a ještě jsem to hodlal skladovat. V tomto směru došlo k výraznému posunu a dokonce nedávno, když mně došel průklepák, trvalo značnou dobu, než jsem si jel koupit novej.



: : Stavba tratí Mistrovství Evropy
Je jaksi záhodno, že přehlídkové molo by nebylo kompletní bez evropského zápolení na trati krátké. Poněvadž jsem se na toto téma ráčil zcela vypsat podoby (jak říká každý slušný grafoman), nechám mužskou trať působit bez dalšího komentáře.



: : Grafický design
Co tu máme. Plakátky (MČR Smiřice, VČP Kaňk, Oseček), logo (Smiřice) a web (Trutnov).  


Žádné komentáře:

Okomentovat