úterý 25. listopadu 2014

:: Urbanizmus je když...

To, že bude tenhle příspěvek teď, k tomu mě vyprovokoval zpřátelený blog roubenka, ale jinak ho plánuju už nějakou dobu a původně jsem ho chtěl připojit k chobotnici, ale nakonec téma JK trochu nabobtnalo, takže tohle bude samostatný.


Ale zase pěkně za tepla můžeme na tu chobotnici navázat. Smysl toho článku byl hlavně v tom, že když spolu nesedí barák a pozemek, tak to nemůže být dobrej barák. Ať už by byl sebehezčí.

A to je ten urbanizmus. Mimochodem; není to sprostý slovo... (nedávno jsem v rádiu slyšel jeden rozhovor s urbanistou a říkal "já jsem urbanista, ale jinak slušnej člověk")... Kdybych to měl popsat oklikou, tak je to něco jako dramaturgie; zatímco to, jak ten konkrétní dům vypadá, je jako scénář. Čili dost podstatná věc; v určitým smyslu nadřazená a každopádně záležitost, která nastupuje vždy jako první. Když se jedná o rodinný dům, tak jistě nemá takovou roli jako u souboru staveb natož sídliště, ale i tady jde první na řadu. Nebo by měla jít...

Konkrétní příklady (z Hradce): 

Vědecká knihovna
Hned plynule navážeme. V principu lautr ten samej případ jako blob (zajímavý; taky knihovna), ikdyž ne zas tak křiklavej. Měli k dispozici atraktivní roh křižovatky a oni tam plácnou (a někdo vybere) zase výrazně specifickej, dominantní a symetrickej barák, kterej by se mnohem líp vyjímal zase v centru nějakýho areálu.
A další věc; jsou fotky, na kterých vypadá ohromně fotogenicky. Vlastně jich je většina. Ale na dvou to, myslím, tak není, a jsou to zrovna ty nejdůležitější. Pohled z mostu, kdy jedna větev toho ixka arogantně trčí do křižovatky. A pohled z okruhu na centrum - čistokrevnej brutalizmus. Mimochodem, na google obrázcích jsou mraky fotek z interiéru, mraky fotek zespodu a všude možně; jenom těch dvou klíčových, ze kterých ten barák měl nejvíc působit, je úplně minimálně. O něčem to svědčí, myslím...
Ale jinak se nedá říct, že mně nějak extrémně vadí; jenom si na ní nějak nemůžu zvyknout...
Mimochodem, jestli je ten barák červenej nebo šedej - když se bavíme o urbanizmu - neřeším.




O tom, jak se ruší panorama.

Konkurenční návrh ze soutěže

Takovej nějakej lidštější...

A k tomu hned univerzitní areál
Krááásnej plán. Je vidět, že na začátku byla promyšlená rozvaha, jak naložit s pozemkem a jak se bude kampus rozvíjet. Mimochodem ty kurty tomu taky moc nepomáhají.

Aha, něco jsem si vygůgloval ;-) Každopádně to ale na mě nepůsobí jako urbanistická studie vzniklá před výstavbou prvního baráku. Jak by to dávalo smysl, kdyby uprostřed bylo třeba to ixko jako knihovna, z jeho ramen by vycházely tyhle čtyři pavilony a mezi nima parčíček. Třeba...

Parčíček před univerzitou. Aktuálně se realizuje.

Benešovka
Zrovna ji rekonstruují. To, co je zatím vidět, vypadá poměrně kultivovaně a lidsky; mám pocit, že tomu rozumím a celkově myslím, že to tam podstatně zlepší. Jinak ale ten fatální problém Benešovky je úplně v něčem jiným. Je to uměle,  h y p e r v e l k o r y s e  založená ulice s předimenzovaným měřítkem, ale přitom vede  o d n i k u d   n i k a m . Jako taková nemůže nikdy fungovat. Tam, kde je někde položenej špatnej základ, je každý řešení usilující o nápravu buď nemožný, nebo nemožný=drahý, nebo jenom drahý.





Konkurenční projekt v soutěži


Jižní svahy na Biřičce
Vždycky, když tam projíždím, otevírá se mně kudla v kapse (snad to nebude mít vliv na funkci). To je úplná katastrofa. Totálně živelnej vývoj evidentně bez plánu. Prostor od začátku neřešenej nechanej lidový tvořivosti. Urbanistickej zločin a pomník divokých 90.let.
Přitom, kdyby se to vzalo na začátku správně do ruky, tak byla šance tady postavit něco zajímavýho.



Telefonní ústředna, OBI
Na tohle místo se bohužel dívám denně z balkóna. Jednak tam je tenhle brutalistickej dáreček (nadávám, ale zároveň i popisuju styl, ve kterým to je postavený).
Urbanisticky to je samozřejmě taky pěkně zmršený, přičemž základ položila tahle červenobílá obluda (pardon, památka se kterou se nesmí nic dělat - prej).
S úžasem jsem loni pozoroval, jak přesouvaj OBI sto metrů vedle a dlouho jsem nemohl pochopit, o co jim jde. Nutno říct, že současný řešení se zdá rozhodně lepší, než to bylo. Ale stejně: když není na začátku plán, to se nám to bourá...


Stav zhruba 2013.

A těch faulů by se našlo... Naši drazí (myšleno tak i tak) soudruzi byli (a jsou) experti na dělání nejrůznějších prasečin. A bylo jim vždycky jedno, co na to občan. To je ten největší podvod... Komunistům jde vždycky jen o komunisty (citát z Českého století).

Bohužel  po převratu se na to šlo (asi z více různých důvodů; ono to taky není černobílý) taky blbě, ikdyž v jiným smyslu.

Ale zdá se, že ty fauly se buď postupně napravují (pokud to jde; resp. pokud jsou na to peníze; urbanizmus je drahá hračka...) nebo nedělají (nebo aspoň ne tak velký).

Ono to taky nemusí být třeba tak, že se z developerů stali najednou milovníci estetiky. Oni si třeba spočítali, že tam, kde se to pustí živelně, tam kde není jasnej řád, tam to je ve výsledku dražší (třeba jenom infrastruktura...) a prodělají na tom (nevydělají tolik).

A tak několik sympatických, slibných ukázek z poslední, ale i starší doby:

Sídliště Plachta/Malšovice




Projekt další etapy


Sídliště Třebeš/Labská louka




 Terasy na hradbách






Sídliště Labská kotlina
Známá věc. Velice sympatická lokalita. Jenom když jdu k Jedlovi, tak nikdy nemůžu trefit ten správnej barák ;-)




Šimkovy sady


Lávka přes Orlici


Kampus lékařské fakulty (projekt)
Teď se nám to tady staví (aspoň zatím část). Mimochodem nemocnice to, zdá se podle nových staveb (emergency, výukový centrum, interna,...), taky poslední dobou vzala za správnej konec (neříkám, že urbanisticky to má nějakej výraznej řád, ale...).



Kukleny (projekt)


Přednádraží

Náplavka Labe
Vypadá to jednoduše, ale v jednoduchosti je síla (1) a je to záslužná věc, protože je třeba si uvědomit, co tam bylo předtím (2).



Kdypak se Hradec dočká důstojnýho hlavního historickýho náměstí?

5 komentářů:

  1. když si Kubo zapamatuješ číslovku tři, tak už k Jedlovi vždycky trefíš :)
    a když už je tu řeč o jižních svazích nad Biřičkou, tak jsem vždycky úplně vedle z toho hradu co stojí kousek nad klubovnou (jede se kolem na kole když jedeš zadem), ten majitel asi dlouho toužil státi se kastelánem ... :)

    OdpovědětVymazat
  2. Z Nerudovky není problém. Ale ze směru od Zálabí mě zachrání jenom Toyota před vchodem ;-)

    OdpovědětVymazat
  3. Jedlův barák se pozná podle toho, že není opravený. Ten vedle jo.

    OdpovědětVymazat