pondělí 23. června 2014

:: Ježek na žábě ve skladu sýrů

Mistrovství ČR na middlu. Semifinále v Teplicích nad Metují, finále u Adršpachu. Určitě kvalitní mistrák. Především záslužná práce pořadatelů jít do tohoto atraktivního prostoru. Určitě to přineslo spoustu komplikací (velikost prostorů, arény, ne/povolení,...). Terény krásný, tratě v pořádku (osobně bych přemýšlel, jestli se v semifinále nevyhnout úvodnímu stoupání... nevím, třeba by to nešlo...?), mapa finále v pohodě, sf  si nejsem místy jistej s porosty, shromaždiště v rámci možností a organizace bez problému. A na co jsem zapomněl, tak stylovej a moderní design.   

Semifinále (mapa Sklad sýrů)
Ještě jsem se ani nerozeběhl a už ležím na zemi. Větev jedna... Pět vrstevnic nahoru. Krátkej "odpočinek" na dvojku. Vyhejbám se spadaným větvím a klackům a najednou jsem na cestě. Zase vrstevnicová šou. To sem se ale v chladnějším počasí zadejchal (copak na trati, ale odpoledne jsem doma přemejšlel, jestli nezačnu hledat astmatický dejchátko)... Čtyřka vypadá celkem jednoduše, traverz a než začne hustník, tak o ní zakopnu. Běžím kolem kontroly (to ještě není moje, to je moc brzo), za chvíli stojím (že bych se na ní přece jenom juknul...), vracím se. Je moje... Pětka nevypadá z mapy tak zle, ikdyž varovný světýlko svítí (srázek v hustníku nabíhanej zeshora). Pruh bílýho lesa ale vůbec nevypadá tak jak jsem si představoval; je to pěkná divočina a jde se pěšky. U velký skály klesám do hustníku a češu. Sakra, asi jsem spadl moc brzo; moc fajn hustník... Hele lampion na mě vybafl, ale rozhodně to nebyla moje zásluha. Šestka taky nevypadá zle - traverz, trochu klesat a až skončí hustník tak tam bude. Hustník skončil a v okolí krouží asi deset hledačů. Aha... Máme! A kde je jako ten hustník?


To se mně ale dneska daří... Na osmičku se mně nechce terénem, tak si dávám cestovku. Kolem devítky zase nerozumím okolním porostům... No, pak to je celkem v klidu; patnáct šestnáct - zajímavej hustník, chytám se od cesty vlevo. Na 21 chtělo zahnout z cesty dřív, lehký nedorozumění u 24 a už to snad skončí...

Padesát šest minut. Jak to říct... smíšené pocity...

Kdyby se mně zdálo, že bych měl kritizovat úvodní kopec, zapráskanej les na začátku nebo přetažený časy, tak bych si nejdřív musel zamýst před vlastním prahem. Tohle všechno totiž mám v repertoáru... A sešlo se to, dokonce všechno najednou, na béčkách ve Chvalči. Takže už mlčím... 
K mapám se většinou nevyjadřuju, ale tady jsem od startu do šestky, hlavně co se týká porostů, fakt nechápal.

Finále (mapa Ježek na žábě)
Od startu kroužím doprava, takže šetřím jednu vrstevnici, jó! Na dvojku mezi oplocenkama a za velkou skálou se budu koukat po lampionu. Velkou skálu nevidím, přebíhám do dalšího údolí, strašně se divím a myslím si cosi o prdeli... Dávám soupeřům náskok tři minuty... Dobrodružství ve skalách teprve na začátku. No nic, pokračujem. Fajn hustník kolem šestky, to by bylo, abych ho nečesal... Devítka - to bylo zas vrstevnic... Před desítkou pozoruju způsob závodění arabáků. Aspoň trochu zábavy u toho trápení. Jedenáctka - aha, možná nebyl nejlepší nápad to za desítkou hned svalit do údolí... Čtrnáctka - královskej postup. Před devatenáctkou jsem zvědavej, co přijde. Kontrola má popis světlina a vidím v mapě samou černou. No hele, kdyby byl popis skála dole, tak se taky nic nestalo ;-) No a pak už jenom se vyškrábat ke kameře a zakončit. 


Padesát dva minut. Jóó!

No, jinak co k tomu... Kromě svý formy, jsem na nic nenarazil... Typickej skalní závod, rozsypanej čaj a vertikální členitost. Tady se stavba tratí snad ani nedá zkazit. Taky bych si to někdy chtěl zkusit... Samozřejmě je tady limit ve velikosti prostoru a potom následně s čitelností mapy. Jestli to tady není případ, kdy diskutovat o vyjímce pro měřítko mapy? Nevím, problém jsme s tím neměl, ale jinak by mně určitě sedmapůlka nebo pětka nevadila...

8 komentářů:

  1. Lesta: Jen bych podotknul, ze hustniky na SF v pasazi 4-6 neni moje prace, puvodne to stredne zeleny bylo vsechno svetle zeleny. Upgrade vnikl az po odevzdani mapy. Kdyz to vidim, mozna chapu, ze tam lidi bloudili, protoze podle me je stredne zeleny hustnik neco jineho, nez vzrostly zaklackovany les. Ale je to otazka... ;)

    OdpovědětVymazat
  2. Štěpán: To už je naše práce, neboť úroveň zaklackování se probírkou poměrně dost zvýšila (a obecně čím výše, tím více klacků) a my jsme museli hustník ztmavit, v porovnání s ostatními zelenými pasážemi. Ale jinak za sebe musím říct, že s porosty jsme problém neměli, v rámci okolního terénu byly podle mě rozumně generalizované. Ale je možné, že to někomu nesedlo a vnímá to jinak :)

    OdpovědětVymazat
  3. Zas aby to nevypadalo, že mně nějaký nepřesnosti v mapě zkazily/ovlivnily závod... To néé ;-)
    Taky se můžu plést, mám jenom "závodnický oči".
    Co se týká průběžnosti, tak ten traverz 4-5-6 úplně nevím. Ale řekl bych, že třeba kolem dvojky mně to přišlo bílý.
    Ale co mě určitě zmátlo byl tvar hustníku u 6 a 9.

    OdpovědětVymazat
  4. Lešťa: Tak o zavodnicky oci (neboli konstruktivni kritiku) nam jde, ze. ;) Kdyz si prectu, ze mapa byla fajn, tak to potesi, kdyz mel nekdo s necim problemy, tak to muze byt signal, ze to zacinam delat blbe. ;) Kazdopadne verim Stepane, ze za ten pulrok se na to lesaci mohli vrhnout a les znepruchodnit. Ten svah je ale bez vyraznych rozhrani, takovy rozplyzly... Stejne jak moc porostu na cely mape tezko oznacit za typicky. Vetsinou to bylo k zlosti, nekde na pomezi jednotlivych barev. A jako mapar si mas jednu vybrat! Tak jsem si teda neco vybral, vetsinou podle vzoru "prubeznost 79% (svetle zelena) vs. prubeznost 81% (bila)". ;)

    OdpovědětVymazat
  5. U k9 v semifinále jsem byl taktéž mírně zmaten, naštěstí jsem se rychle oprostil od toho koukání na porosty a věřil vrstevnicím, což se nakonec vyplatilo.

    Zato ve finále bych uvítal měřítko 1:7500 (i když je mi jasné, že by s tím měla SK výrazný problém...), leckde jsem totiž jednotlivé terénní tvary poznal, až když jsem na ně narazil - například postup 13-14 (byť jsem ho šel z jiné kontroly) - za běhu jsem odtušil, že mne to údolí vyveze nad svah, který bude dál pokračovat dolů, v reálu se mi tam zjevila kolmá stěna a měl jsem co dělat, abych se přes ní dostal:-)

    OdpovědětVymazat
  6. Lesta: Jo jo, naprosto souhlasim, 7500 bude na oblastak super, na Advante tam udelam 2x 5000. Ale SK je SK. Tim si nestezuju, zadani bylo do 10, tak jsem delal, co jsem umel, sutry pod 2m jsem ve skalach nekreslil, skaly pod 2m rovnez. Jenze v tom krpalu tam bylo vsechno velky a vynechej si 4m skalku mezi 10metrovejma.... byl to hold boj a ve finale "rozsypanej mak". ;)

    OdpovědětVymazat
  7. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  8. Dneska mně zase zaklepalo na rameno hodnocení, že jsem ještě nehodnotil. Tak jsem se zamyslel, a terénu, tratím a organizaci udělil 1. Měknu... ;-) Finálová mapa by si taky 1 zasloužila. A to nejsem jářku žádnej rozdávač jedniček ;-)

    OdpovědětVymazat