čtvrtek 20. listopadu 2014

:: Jan Kaplický, díl 3. - Chobotnice

A máme tady třetí a závěrečný díl našeho populárně naučného seriálu. Z řad čtenářstva na mě byly kladeny nesčetné dotazy, co říkám na chobotnici. Na oba dva dotazy jsem statečně odpověděl, že si to ještě potřebuju pořádně rozmyslet. A tak jsem si to teda po pár letech promyslel a tuhle trilogii dnes můžeme uzavřít projektem Národní knihovny.



:: Jako nejlepší část projektu vidím interiér. Ten hořejšek s výhledem na Prahu by byl famózní. 

:: Dispozici ani provoz jsem nestudoval, ale předpokládám, že to bylo dobře promyšlený.

:: Exteriér (jak hmotově tak vzhledově) je nepochybně pozoruhodnej. Být ten barák ve vakuu, tak bych k tomu měl jenom poznámku: 
Nic proti organickým tvarům, blobům, atd., ale jestli tohle není už overkill (přestřelení)? A jenom osobní pocit - takovýhle "puntíky" na mě působí lehce zneklidňujícím dojmem, protože si hned vzpomenu na neštovice. Ale tak byla tam nějaká porota, ta nějak hlasovala, dokonce jednohlasně. Dobře...

:: Jenže ten barák do vakua navrženej nebyl. Ale na konkrétní místo, a to je věc, kterou neumím pochopit. Jak mohl na tenhle pozemek navrhnout takovej dům? A jak tenhle návrh na tohle místo mohla ta porota vybrat? Takovej  e x t r é m n ě  d o m i n a n t n í  a takovej  e x t r é m n ě  s p e c i f i c k e j  dům, přece potřebuje okolo sebe nějaký podmínky, který by mu dávaly smysl. Aby zdůvodňovaly, proč je takovej. Pokud dominantní dům, pak by měl být umístěný do adekvátního místa, nejlíp v centrální pozici nějakýho (většího) areálu. Všude okolo něj pořádnej odstup, aby mohl být dostatečně vnímanej. Potom jo...

Ale je to v tomhle případě? Absolutně ne. Krčí se v rohu Letný, nalepenej na "obyčejný" vily, což ho  n e u v ě ř i t e l n ě  d e g r a d u j e . Ani stín nějakýho opodstatnění, proč by měl takhle vypadat. Bohužel, pro mě je tohle případ totální arogantní exhibice

(Nabízí se srovnání s obchoďákem v Birminghamu. To, myslím, je taky exhibice jako prase. Ale taková nějaká akceptovatelná, pochopitelná, prospěšná, fascinující...)  

Mimochodem, je takový pravidlo, že dobrej dům se pozná podle toho, že ho nejde (jen tak) přemístit jinam. Je prostě určenej pro daný místo a jinde by (jen tak) nefungoval. Obávám se, že tenhle barák by se přemístit dal. Samozřejmě ne kamkoliv, ale zato úspěšně!!! O čem to svědčí? 

Jinak ale JK určitě nepřeju ten cirkus, kterej se kolem knihovny strhnul. Ale to už je samostatnej příběh.













Poslední dva obrázky jsou pochopitelně nějaký vtípky z internetu. Ale pozor; na obě místa se ten barák hodí mnohem víc, než tam, kde měl být. A to je smutný. 

1 komentář:

  1. Doporučuju sobotní (22. 11.) Hyde park civilizace s Evou Jiřičnou. Byla předsedkyně té komise, co vybrala blob, a dost o tom mluvila.

    OdpovědětVymazat