středa 7. prosince 2016

:: Kolik je mezi orienťáky asociálů a vánočních ignorantů

Pět. Jsem mezi nima ;-) Navíc - myslím - jako jedinej dětnej a pracující... (pro lepší orientaci navšivte komentáře...) Od 1. do 24. prosince probíhala soutěž na dynamickém webu O-news nazvaná Adventní kalendář. Bylo to náročný a bylo toho dost ;-) Zde je slavnostní vyhlášení výsledků.

"....Ze začátku sranda, ke konci závislost rozkládající když ne manželství, tak přinejmenším předvánoční pohodu v domácnostech.... Našlo se pět úchylů (nic ve zlém), kteří byli ochotni věnovat čas tomu, najít jakoukoli blbost. Kteří měli našlukovaný kresličský styl jednotlivých mapařů v 70.letech a přesto vstávali v pět ráno, aby mapy dohledali...(od Jihočecha co nepoznal Jindřichův Hradec. Nic ve zlém...)

Podrobnej průběh je detailně popsán níže, ale stručně řečeno: Na začátku jsem si řekl, že to zkusím, ale už druhý kolo bylo studenou sprchou a v pátým jsem to už skoro zabalil. Velká krize v kole 15 (Martínkov), v 18. jsem utekl hrobníkovi z lopaty, kdy jsem při přehrabování archivu výřez na mapě přehlídl. Potíže byly v závěru s mapou 21, 24 a 26.

Líbilo se mně, když to nebylo jenom relativně tupé prohrabování archivu, ikdyž toho bylo od jistýho kola samozřejmě/bohužel hodně... Na řadu map se dalo přijít jaksi odjinud. Taky je zajímavý, jak těžký se mně na začátku zdálo najít nějakou mapu. To bylo tím, že poslední dobou se už neúčastním tolika závodů za sezonu jako dřív, ale určitě taky proto, že jsem pochopitelně neuměl využívat funkcí mapového portálu a "optimální hledací metodologie" ;-) A ptáte-li se, zda to byla zcela samostatná práce, tak nebyla ;-)

Jinak, jak zhruba od poloviny začalo odpadávat víc a víc soutěžících, začaly se objevovat hlasy, že je to moc těžký a jenom prohrabování archivu. To je těžká věc, něco na tom samozřejmě je, na druhou stranu organizátory soutěže chápu, protože se dlouho drželo hodně lidí, který lehčíma úkolama příliš neodpadávali. A ono asi není nic jednoduchýho vymyslet úkol, aby byl těžkej, ale nějak zajímavě uchopitelnej. Na třetí stranu, bylo hodně chvil, kdy už jsem to nenáviděl a svým způsobem to chtěl nenajít, abych už měl klid, ale jen tak s tím seknout prostě nešlo... Na čtvrtou stranu ale byla škoda, že pokud člověk vypadnul, už neměl motivaci se soutěže účastnit a ke konci jsem měl pocit, že už to není to, co na začátku, kdy to každej řešil...



: : (28) Den 24.12. - Vánoce : : Stylové rozloučení v podobě mapy pojmenované "Vánoce". Když jsem tenhle úkol otevřel, tak se o mě sice pokoušely mrákoty, že zase budu klikat, ale po nápovědě jsem zadal Váno.. a už to tam bylo ;-)



: : (25) (26) (27) Den 23.12. - Petříkov, Zahájený, Arboretum Bukovina : : Nejsložitější den. Předchozí nalezení hodně pozdě a před sebou předčasnej jéžíšek začínající v poledne (první ze série turné po babičkách...). Takže se nedalo dělat nic moc než budíček na nekřesťanskou hodinu. Když jsem viděl, že dnes jde už o tři mapy, skoro mě omejvali.... Jako první na řadu přišly stromy. Po několika průzkumných pokusech jsem konstatoval, že to bude mapa sprintová, novější a buď parku nebo lesa. Netrvalo to ani dlouho... no vida - Arboretum na Hrubý skále. Potom přišly na řadu kupky. Tady se šlo cíleně do Jeseníků na Kunčickou horu, Paprsek, Sviní horu a v Ostružný jsem ji měl ;-) To bylo ...pozor... asi v půl pátý ráno. Poslední mapa (a poslední těžká mapa v soutěži před avizovaným symbolickým závěrem) nevypadala zas tak obtížně, navíc měla hned dva výřezy s poměrně hledatelnými prvky. Z dřívějších kol (17, 19) jsem taky zpozoroval, že průseky jsou na mapách vizuálně poměrně dobře vidět, zvlášť taková změť a zvlášť šrafovaná. Bohužel jsem zvolil za start 2016. Kdybych si dal obligátní 2010, mohl jsem to mít skoro hned. Ovšem kdo ví. Byla to mapa Zahájený (podruhý ta samá mapa - kolo 19) a podruhý se na to dalo jít v podstatě stejně. Přes mapu desítku Mladíkovský potok, kde byly ty průseky a potom si dohledat světliny na mapě, která byla ve špatný kvalitě. Ikdyž těžko říct, jestli by to takhle skutečně proběhlo (přiznávám, dostal jsem nápovědu a nebyla za celou soutěž jediná... na druhou stranu, bylo to oboustranný). Na tý mapě z roku 2010 ty průseky nebyly už zašrafovaný jako na hledaný mapě vydaný o rok dřív.



: : (23) (24) Den 22.12. - Chvojkovy lomy, Vidnava s : : První výřez mapy mně přišel jako ze ZOO (třeba pavilon ledních medvědů...) a tak jsem jel touhle stopou. Nejdřív jsem jel postupem google: "orienťák v zoo". Vypadla například Ostrava, Hluboká apod. Podíval jsem se, kde ta zoo v onom městě je, a pak lup do archivu map. To poměrně brzo došlo... zas tolik orienťáků se v zoo neběželo, takže kde je všude zoo... První vyjela Plzeň. Už se mi nechtělo hledat kde je a rovnou do archivu a výpis všech sprintových map v Plzni. A hopla, druhá otevřená mapa a zírá na mě hvězdička!!! A nebyla to zoo, ale celkem normální park. Tak to bych se nahledal... No a to bylo ještě docela brzo ráno a pln optimizmu jsem si docela věřil na rychlý nalezení něčeho jako škola na nějaký novější sprintový mapě. Tak to rychlý nalezení se dostavilo kolem půl jedenáctý večer, čímž jsem si vytvořil hledací rekord...



: : (21) (22) Den 21.12. - Pulčínské skály, Medvědí vrch : : A už nehádáme "pouze" jednu mapu, ale dvě! A ještě k tomu obě upravený. To bylo ráno překvapení. Uvažoval jsem o startu v roce 2010 a půjdu plus rok, mínus rok (to bych byl brzo hotov - skály jsou z 09 a stromy 11), ale pak jsem to změnil na 2012. To vedlo k tomu, že druhou mapu jsem měl rychle a první o mnoho později. Navíc jsem se hodně zdržel pátráním v ještědský oblasti a projížděním archivu různých favorizovaných mapařů. Že to bude ale zlínsko, to mě nenapadlo...





: : (20) Den 20.12. - Ostaš : : Avizovalo se, že je to odpočinkový kolo. První výřez vypadal čistokrevně ještědsky, druhej zase východočesky. Prosvištěl jsem favority jako Bramberk, Červená ruka a podobně, taky Závoru. Nikde nic. Až když dorazily určitý zprávy, že je to opravdu jednoduchý a že když se zamyslím, tak to uhodnu, tak jsem se zamyslel, napadla mě Ostaš a uhodnul jsem to ;-)



: : (19) Den 19.12. - Zahájený : : Pondělí, pět hodin. Ráno!!! Koukám na mapu, do který dokonale pasuje jeden z výřezů. Dolní čelist, spadlou kamsi pod stůl, pomalu nasazuju zpět do pantů. Před nějakou půl hodinou mě hororový víkendový klikání vymrštilo z postele heslem "není čas ztrácet čas". Třesoucí se, napůl již ochrnutá pravačka, mocným kliknutím otvírá devatenáctý soutěžní úkol. Zadívám se do hvězdné oblohy, stanovím dnešní startovní rok a měřítko mapy, zhluboka se nadechnu a centrální nervová soustava dává pokyn k jemné práci na spoušti myši. Byla to desátá otevřená mapa! Jako kdybych byl v tenise připravenej na pětisetovou bitvu a soupeř mi to skrečoval při rozpinkání... ;-)



: : (18) Den 18.12. - Městský les II. : : To byl zase den... Jak to je v jižních Čechách tak je z toho u mě vždy klikací ultramaraton. Přitom jsem měl našláplo na téměř bleskové vyřešení a dokonce účast na dnešní ZHL v Malšovicích. To bych ovšem na mapě, kterou jsem otevřel hned v prvním balíku (1975-1976; úvaha byla přesná), ten výřez musel poznat. Schválně si tu mapu otevřete... Přitom se mi od pohledu zdála extrémně podezřelá! Mapař Koblížek, kreslička Koblížková, oddíl a lokalita kolem Jindřichova Hradce byla odteď na listině podezřelých, ale nic kloudnýho z toho nevypadlo... Projel jsem sedmdesátky včetně bleskového výletu na konec šedesátých a už mírně znejistělej pokračoval do osmdesátek. Měl jsem takovej divnej pocit, že jsem předtím hodně rychle přejel kopcovitý terény a že jsem tam mohl i něco přehlídnout a tak jsem si teď dal víc pozor. O to dýl mi to trvalo. Našel jsem dalšího favorizovanýho mapaře a kresliče (Z.Ondrák a Kladno), a už jsem si zase byl jistej, že to je on. Ale zas nic. Až nevyhnutelně došlo k tomu, že jsem se musel vrátit. Každou mapu hodně zvětšit a hodně pečlivě pozorovat. Až jsem teda konečně ten "oválek" z cestiček zahlídl... A konečně šel na Gabču...



: : (17) Den 17.12. - Lopata : : Další klikací maratón. Začal jsem hledat na mapách z roku 1990 (zbytečně pozdě) a šel ke starším. To bylo celkem zdlouhavý a když jsem se blížil k úvodu 80.let, začal jsem si všímat zvláštního mapování cest, jako tady na výřezu (z čehož jsem byl nejdřív zaraženej) a šel vyloženě po mapařích a kresličích, který tohle dělali. No a za nějakej čas vypadl Zdeněk Lenhart a vítaná zkratka do roku 1976. A ještě jsem stihl Gabču na střelnici ;-)



: : (16) Den 16.12. - Malešický park : : Pokud to doteď byla pro někoho sranda, tak nyní jsme přišli o jednu z jistot - totiž, že výřez byl vždy orientovanej do severu. V zásadě jsem na to šel dobře, když jsem prohrabával archiv sprintových map od letoška dolů, ale kdo ví, jestli bych ji jinak orientovanou a navíc opět v malým rozlišení vůbec poznal... Mnohem rychlejší totiž bylo tentokrát použít google s rafinovaným dotazem "revitalizace parku" a bylo to na světě.



: : (15) Den 15.12. - Martínkov : : Jestli hledání čtrnáctého dne trvalo dlouho, víte, jak dlouho trvalo tohle? Trvalo to tak dlouho, že to snad ani dýl trvat nemohlo! Úplně proklikanej den... Když jsem se v sedm večer střetl s Barborou ve dveřích, tak mně bylo zcela stydno vysvětlovat, proč jdu nakupovat takhle pozdě, tak jsem ani nic neříkal... Pak jsem se šel ještě trochu proběhnout, vyčůrat a úplně zdrchanej spát...
A pozor. Na týhle mapě jsem běžel. Jako pravda, neviděl jsem z ní při závodě moc, protože jsem nepovedenej mistrák na klasice v roce 1997 na trojce zabalil...



: : (14) Den 14.12. - Loupežník : : Nejzápadnější mapu na našem území poznal určitě málokdo, tak se nedalo nic dělat a dlouho se prohrabovat početným archivem. Čím jste měli přesnější odhad na začátku, tím jste loupežníka i dřív dopadli.



: : (13) Den 13.12. - Pozor jez! : : Rozhodně zatím nejzábavnější příhoda. Co východočeská..., co téměř hradecká..., co téměř oddílová mapa.... Především mapa, na které jsem běžel. No běžel.... A já ji (nejdřív) nepoznal. Víc než co jinýho jsem byl od začátku přesvědčenej, že se jmenuje "Kuba končí v soutěži za úsvitu třináctého dne". Už jsem byl smířenej, že budu prohledávat úplně kompletní archiv map s velmi nejistým výsledkem. Cvičně jsem ze zoufalství projel pár sprintových map (to bych se nahledal, byla to OB patnáctka), šel přebalit a nakrmit brečící a hladovějící dítě, zapraskal kloubama a zamyslel se, jestli se na to dá jít nějak od lesa... V tomto případě od řeky, že... Hm... takhle vypadá každá druhá... třeba Orlice před Hradcem.... No, není to systematický, ale zkusím si zapnout všechny mapy a třeba tu Orlici kousek projet. Hradec, Svinary, Blešno, Krňovice, hm, tady je nějaká zákruta u Štěnkova, to je docela podobnej tvar... ale strašně se tady ty mapy překrejvaj a není nic vidět... hmmm to je ale strašně podobnej tvar... ty vole, vono to je vono!!!??? No jó, to je přece ten kanoe OB z Piškot kapu.... Do půl hodiny zkrámovaný.


A jedna fotka ze závodu ;-) A tady s panem předsedou se u toho tlemíme proto, že jsem právě před chvílí někoho cáknul pádlem... 

: : (12) Den 12.12. - Klasicky vařená nebo Ryzí z hor : : První nočka, kdy jsem si počkal na půlnoční start. Protože se dneska pátralo v MTBO mapách a těch zas tak moc není, tak byla velká šance, že to dřív nebo později vypadne. Když jsem tenhle motokros nezahlídl ve várce 2016-2007, tak jsem znejistěl a když nebyl na zbývajících, tak jsem propadl panice. Ve chvíli nejtěžší pomohl přítel na našem chatu (Piškot) a jeho poznámka, že to měl za 3s, což vedlo k tomu, že na týhle mapě jel. Což neomylně vedlo na jeho stránky, kde to bylo. A taky se vysvětlilo, proč obě mapy unikly kobercovému náletu. Na mapovém portálu jsou totiž ve značně nečitelném rozlišení.



: : (11) Den 11.12. - Alarm! : : Tohle bylo hned. Etapa Advanty v bungru. Neběžel jsem, ale věděl. Stačilo si vytáhnout všechny mapy Dobrušky.



: : Den (10) 10.12. - Padouch : : Tak nevěděl jsem... ;-) Vinoucí se silná cesta vypadala jako velká nápověda, ale co s tím, když se neví, kam to zařadit... A tak mnohem podstatnějším byl nakonec třetí výřez, kde to vypadalo na sjezdovky s lanovkama. Takže hele mapy.cz, zimní mapa a jelo se po správně nakloněných skiareálech. Strašně moc času jsem strávil někde mezi Beskydama až Jeseníkama, tam by to terénově tak vycházelo, ale nic. A tak jsem se postupně sunul na západ a postupně ztrácel naději. V Krkonoších moc OB map není, a tak jsem spoléhal na Krušný, ale spíš už ve mně byla malá dušička, že už dvě hodiny prozkoumávám slepou uličku. A najednou Jizerky a hele Ještěd... Tak pro dnešek splněno ;-)




: : Den 9.12. - Mariánské Lázně : : Tak stěžovat si, že to bylo zapeklitý, už teď bude nošení dříví do lesa. Na první pohled to vedlo do map před 1999. Zadal jsem sprintový, ale když jsem ji mezi nima nenašel, tak jsem začal tušit, že to nemusí být "sprintová" mapa (taky nebyla - klasická desítka) a taky, že se na to musí jinak a že se bude hledat stadion. Záludnost byla v tom, že ta mapa byla docela velká a stadion dost málo patrnej.  




: : Den 8.12. - Kacabaja : : Tak samozřejmě jsem netušil. Intuitivně to tíhlo na Moravu, ale hlavně tady byla mohutná pomoc v podobě vidlice železnic. Takže aniž by se musela rozbalit jediná mapa, sledovalo se pouze železniční schema, což bylo podstatně jednodušší.




: : Den 7.12. - Sychrov : : Pátrání v mapovým portále nikam moc nevedlo (zčásti proto, že tohle je jenom výřez mapy) a tak se na to muselo jít jinak. Nápověda zněla, že to je zámek a taky zámecký park, a jak kluci něco napovídají, tak je dobrý se toho držet... Takže Google - "zámek s velkou zámeckou zahradou". Vyjel seznam zámků a myslím, že hned na druhý stránce jsem ho měl.




: : Den 6.12. - Boudy : : No to byla bleskovka. Už od pohledu favorit na klasiku z domácího MS 2008 a taky že jo.  



: : Den 5.12. - Hammer : : Zatím nejtěžší úkol. Tipoval jsem na Vysočinu, jihočeskou, západočeskou nebo ještědskou. Nápověda byla hledat obrys, ale nedařilo se. Hledal jsem to půl dne, pak jsem začal projíždět komplet archiv (kolem 8400 map), s omezením na mapy 1:10 000 pro OB. Měl jsem v hlavě indicii z třetího dne (Opava z roku 2011), že to je nejstarší mapa v soutěži, a když jsem byl někde u roku 2013, tak jsem se radši na tu formulaci ještě podíval. Když tam stálo "ZATÍM nejstarší mapa v soutěži", tak jsem zaklel, zabalil to a šel pracovat. Večer podle facebookový komunikace s O-news a Urym mně to zas nedalo .... a nakonec to konečně našel. V jihočeský skoro na hranicích.


: : Den 4.12. - Andrlův Chlum : : Tady pomohla nápověda, že to je výuková mapa, takže se hledalo pouze v nich. A vida, mapa z východočeský oblasti. To jsem myslel, že "doma" mě žádná nezaskočí... 



: : Den 3.12. - Opava City 2011 : : Celkem rychle vyřešená úloha, za kterou ale stála náhoda. Měl jsem tuhle mapu za docela starou a hledal jsem v kategorii do 1999. Naštěstí v Opavě je mapa i z té doby, takže prostor mapy byl na světě. Jinak sprintový mapy se naštěstí nehledají tak obtížně jako ty klasické.  




: : Den 2.12. - Vrchy : : Už druhý kolo a studená sprcha, že jako vůbec netuším a že to budu mít v týhle soutěži ukrutně těžký. Chvíli jsem bezvýsledně jezdil zrakem po mapovým portálu se zjištěním, že na to musím jinak. Klíč byl tady design okraje mapy, kterej jsem intuitivně tipoval na třebíčskej a byl to on. Stačil už jen seznam jejich map a bylo to.  


: : Den 1.12. - Spáleniště - Bezděz : : No to bylo jasný. Letošní Nočák u Doks, takže za chvíli odbytý.


: : Cvičný pokus - Lysý vrch : :  Tak to je zatím jediná chyba. Naštěstí nesoutěžní. Pro mě jasnej "Sklad sýrů" - semifinále middlu v Teplicích nad Metují. Ano, samozřejmě prostor to je správnej, ale TAHLE mapa byla použitá pro třídenní později a jmenovala se jinak. Veliký poučení, že jsou tam chytáky a že se hledají přesné názvy pro přesné mapy.

3 komentáře:

  1. Bezva soutěž pro nezaměstnané bezdětné asociály a vánoční ignoranty:-)

    OdpovědětVymazat
  2. musím tu oponovat, páč i jako běžný sociální psychopat, tak s nápovědou v kapse jsem vypadnul ze hry v sobotu, teď už jenom můžu fungovat jako přítel na telefonu, kdyby náhodou chlapci nevěděli. -ury-

    OdpovědětVymazat
  3. Tak určitě... ;-) V některých případech (výrazná menšina) se prostě nedalo vyhnout tupýmu prohrabování archivu. Ovšem člověk se stále učí. Například při pátým úkolu (Hammer) jsem měl naprostou krizi a v poledne už jsem byl rozhodnutej, že to balím. Zdálo se mi zcela nereálný, že bych to v nějakým archivu byl schopnej trefit. No a dnes myslím, že bych to s možná lepším počátečním odhadem, lepší orientací v mapovým portálu a klávesovýma zkratkama, který jsem se naučil, dal do hodiny...

    OdpovědětVymazat