čtvrtek 19. března 2020

:: Koronavirus nám představil skutečného Andreje Babiše

Epidemie koronaviru přinesla Čechům hodinu hořké pravdy o předsedovi vlády. Vidí teď na vlastní oči autentického Andreje Babiše. Chaotického, agresivního a vynervovaného. Přesný opak státníka, který by mohl úspěšně provést zemi krizí.

Marketingový guru Marek Prchal a jeho lidé, tedy ti, kdo skutečně obsluhují sociální sítě Andreje Babiše, vědí, že mají obrovský problém. Většinou se to pozná tak, že je na několik dlouhých hodin úplné ticho a pak se rozjede hysterické přidávání jednoho příspěvku za druhým. A to se teď právě děje v případě nedostatku roušek a respirátorů, který se přitom v Česku objevil poprvé již 1. března. Vláda nedostatek ochranných prostředků nejprve bagatelizovala a zakrývala a pak byla přistižena při naprostém selhání, z něhož se teď Prchal pokouší Babiše vysekat. Je to ale tak tragické selhání premiéra, že to půjde Prchalovi těžko. Babiš by měl ihned po skončení krize odstoupit.

Výmysly, dezinformace, mlžení… To všechno se neustále opakuje, až to připomíná grotesku. Rozporuplná vyjádření o tom, kdy budeme a nebudeme mít roušky a respirátory, vrcholí vystoupením premiéra na tiskové konferenci. A jelikož jsou tyto konference každý den, sledujeme člověka, kterému se iluze řízení státu jako firmy rozpadla pod rukama. Zmateného a ukřičeného muže, který říká věci, z nichž polovinu bez přemýšlení čte a ty druhé bez přemýšlení chrlí na lidi, aniž by dávaly smysl a aniž by jim bylo rozumět. Když dojde na dotazy a improvizaci, je to divadlo už téměř k nesnesení.



Bylo by jednoduché (a samozřejmě pravdivé) říci, že Andrej Babiš totálně selhal. Ano. Jeho vláda je tragická. Jenže ve skutečnosti je to tak, že toto je ten pravý Andrej Babiš. Není to jeho selhání, ale jeho přirozenost. Obrázek, který nám tu už léta vytváří jeho bezpáteřní PR tým, je jenom fasáda, která drží v dobách ekonomického růstu, míru a pohody. Když přijde problém, sype se. Protože desítky let před vstupem do politiky žil v ústraní takový Andrej Babiš, kterého sledujeme – agresivní a popletený, který byl schopný a důsledný pouze v jediné disciplíně: v kumulování majetku a osobní moci za každou cenu.

Stejně jako ta neuvěřitelná hloupost a nekompetence, které se nyní u Babiše naplno projevují, je tu v plné nahotě odhalen ještě další rys: Babiš si naprosto neumí vybrat lidi, se kterými ve vládě a ve Sněmovně spolupracuje. Vůbec mu nezáleží na jejich schopnostech. Důležitá je pouze oddanost vůdci. Už delší dobu víme, že poslanci hnutí ANO nejsou právě intelektuálně na výši (protože ti, kterými se obklopil v prvním volebním období a kteří byli alespoň trochu inteligentní, jsou už pryč), a tak není překvapivé, že ministrem zdravotnictví je zpěvák ze Superstar (resp. právník z Mafry) se slzami na krajíčku ve chvílích problému a že jeho rezort ani nebyl schopen správně objednat dodávky chybějících ochranných pomůcek z Číny.

Český premiér nejprve vykřikoval, že všichni mají roušky i respirátory, pak zase řekl, že neví, že by si někdo ochranné pomůcky šil sám, načež jeho vláda otevřela galanterie, před kterými stojí dlouhé fronty těch, kdo chtějí ochránit sebe, svou rodinu, ale i úplně cizí potřebné lidi. Větší selhání už si nelze představit. Na tiskové konferenci se ostatní řečníci po sobě nervózně dívají, když Babiš mluví (lépe řečeno když blábolí) a není schopen jasně odpovědět na otázku. Jan Hamáček vedle něj působí jako největší státník všech dob a zachránce světa (víte, který Jan Hamáček, ano?), protože dá dohromady souvislou větu, je věcný, racionální a je mu rozumět.

Babiš navíc ani během krize nezapomíná na své vlastní zisky. Výjimku mezi zavřenými obchody mají mj. květinářství. V tomto oboru před časem Agrofert koupil velkou firmu. Premiér se pokusil dostat na jednání vlády zákon, který by mu pomohl vyřešit střet zájmů. Pod tlakem veřejnosti to neprošlo. A laboratoř z jeho svěřenského fondu se také dostala na seznam těch, které testují na koronavirus – dráž než konkurence. Tohle všechno se mezi lidmi ví stejně jako fakt, že kabinet premiéra Andreje Babiše, ta nejlepší vláda posledních let, co funguje jako jeden tým, vážně ohrozila zdraví občanů České republiky.

A co na to všechno „guru Mára“? Publikuje, píše, tweetuje, ale nervozita je patrná. I on se určitě dost bojí, když začne vládní tiskovka, protože dobře ví, že tohle není Čau lidi, ale vystoupení, na které se dívají miliony lidí, kde jeho šéf mluví takzvaně od srdíčka, a to je na hony vzdáleno tomu, jaký obraz schopného manažera Andreje byl stvořen a teď se hroutí jako domeček z karet. Panika je patrná na Facebooku. Začalo se s omluvami za nedostatek roušek (proč, když je máme?) a od té doby přibylo na premiérově profilu dvanáct příspěvků (ve středu v 11 hodin dopoledne) plných pokory, děkování, omluv a proseb. Jenže ona přijde další tisková konference a další fiasko.

Tahle krize může – a měla by – Babišovi zlomit vaz. Až epidemie skončí, bude to na nás novinářích, na občanské společnosti, na opozici a možná i na těch několika dosavadních spojencích hnutí ANO, kteří by nyní mohli nalézt odvahu. Hamáčkovi stačilo zvýšit hlas a chovat se normálně. Babiš není žádný neporazitelný velikán. Je to nejslabší předseda vlády, jakého tahle země kdy měla, a člověk, který není schopen vyřešit vůbec žádnou krizi. Protože na opravdové krize se nezískávají dotace a cesta z nich nevede přes peníze na marketing.

Zdroj

Žádné komentáře:

Okomentovat