pondělí 16. března 2020

:: Němcová na facebooku

Chci táhnout za jeden provaz, ale nesmí z něj být oprátka
Chci, abychom zvládli těžkou zkoušku koronavirem dobře. Přeji všem, aby si uchránili zdraví, proto nebudu přehlížet věci, které nám škodí a budou mít zlé důsledky. Lepší je o nich vědět a napravit co se dá.

1) Vláda nezajistila ochranné pomůcky v době, kdy na to byl čas. ODS na to upozorňovala již v lednu. To mělo být opatření č. 1.
Místo toho premiér na tiskové konferenci lže, že je všeho dostatek. Kde něco chybí, tam to prý osobně doveze. Na příkladu Tchaj- wanu se ukazuje, že povinnost nosit roušky všemi občany a dostatek jiných ochranných prostředků pro zdravotníky a ostatní "krizové" profese, je klíčový faktor ke zvládnutí pandemie.


2) Vláda neumožnila včas testování lidí v potřebném rozsahu. To mělo být opatření č. 2 .
Osobně jsem mluvila s ministrem zdravotnictví v době, kdy bylo 6 nakažených osob v zemi. Žádala jsem ho, aby testovat mohly i soukromé laboratoře. Místo toho vede vláda válku s první soukromou laboratoří, která vyvinula snadnější a rychlejší testování. O Tilia Laboratories je zájem ve světě, ale doma má zákaz! Ovšem Babišovy laboratoře testovat mohou! Za dvojnásobek i více než účtuje MUDr. Soňa Peková ze zakázané laboratoře. Premiér tak upřednostňuje svůj byznys před ochranou občanů!




3) Vláda nejprve vyhlásila stav nouze, omezila chod země a až poté vytvořila krizový štáb. Premiér si tak vytvářel prostor v médiích pro své tragikomické exhibice, zákonný postup šel stranou. Jan Hamáček se tomu nevzepřel. Kdyby se šlo normální cestou, více prostoru by hned v počátcích měli odborníci.

4) Na tiskové konference vlády nyní nesmějí novináři z většiny redakcí. Tím je zabráněno kladení nepohodlných otázek a není narušován obraz vlády - spasitelky. Dostaneme pouze vybrané a zkreslené informace.

5) Čekají nás kruté ekonomické dopady: živnostníci a podnikatelé budou v ochromujících ztrátách. Vláda pro ně nemá účinnou pomoc. Místo toho trvá na zavedení další vlny EET.
Ta se bude vztahovat mimo jiné na: lékaře, řemeslníky, zemědělce, služby - celkem 800 profesí. Pracuje v nich 300 000 lidí či firem.
Ministryně financí řekla, že neexistuje zákonný rámec, jak zavedení EET posunout. Lže! Vláda může okamžitě předložit novelu zákona ve zrychleném postupu! Nechci odklad, chci zrušení EET.
Chci, aby lékaři mohli veškerý čas a peníze věnovat pacientům a zachránit ohrožené životy. Nechci, aby místo péče o nemocné, museli řešit nákup, připojení a vyladění systému EET! Chci totéž pro řemeslníky a podnikatele. Pokud oni nebudou moci veškerý čas věnovat záchraně a obnově svých firem, hospodaření státu zkolabuje!


6) Ministryně financí si z nás dělá blázny i jinak: zavedla udavačskou loterii Účtenkovku. Tvrdila, že je nesmírně výdělečná. Teď tvrdí, že ji zruší a tím ušetří. Na její provoz vyhodila ročně 77 milionů korun. Od zavedení (říjen 2017) je to cca 200 miliónů korun!

7) Vláda také zruší jízdné zdarma pro studenty, pro seniory ne. Studenti pod osmnáct let nevolí, ti nad osmnáct volí hnutí ANO málo. Takže byli hozeni přes palubu. Zavedení slev na jízdném byl čirý populismus. V roce 2019 nás stál 5,8 miliardy korun. Teď ty peníze zoufale chybí. Slevy je nutno okamžitě zrušit a peníze nasměrovat do zdravotnictví. Senioři jsou nejohroženější skupinou koronavirem. Jízdné zdarma je od nákazy nezachrání.

 Miroslava Němcová

Žádné komentáře:

Okomentovat